Menu

Boliglån

Å kjøpe et hjem og plutselig stå økonomisk ansvarlig for det potensielt største lånet i livet ditt er både en stor utfordring og et mål for mange mennesker. Å ta dette spranget, hvor man står igjen som eier av en bolig er et stort skritt, og det er et som bør tas med nøye planlegging og vurderinger. La oss innse det, å finne et hjem og sikre et boliglån er ikke en enkel prosess – og spesielt ikke første gangen. Heldigvis har denne prosessen blitt langt enklere nå som alt kan gjøres gjennom brukervennlige og automatiserte skjemaer på nettet. Likefullt er det mange faktorer som spiller inn, og i denne artikkelen skal vi gå nærmere inn på hva du bør tenke på når du skal søke om boliglån. Forhåpentligvis kan vi bidra til litt mindre frustrasjon, slik at du ender opp med det beste boliglånet til slutt. Men husk – det er helt normalt og helt ok om du blir litt frustrert underveis.

Hvor får jeg et boliglån?

Å finne et godt boliglån er som å finne en god ekteskapspartner med et viktig unntak: boliglånetbør ikke vare mer enn 30 år. Ellers er prosessen stort sett den samme. Du kan velge fra en rekke interessenter som inkluderer lokale og nasjonale banker; lokale og nasjonale kredittforeninger; boliglånsmeglere og online långivere. Hver av dem tilbyr innbydende løfter, og hver har vilkår og krav som du må godta til det bedre eller verre.

Den viktigste regelen for å velge en utlåner er å se deg rundt. Søk på minst tre steder og sammenlign kostnader. Bruk gjerne våre anbefalinger, vi har gjort jobben for deg med å undersøke og her vil du kunne finne ditt neste boliglån – raskt og sikkert!

Hvor stort boliglån kan du takle?

Det er en relativt enkel formel for å finne ut hvor stort boliglån du har råd til. Det starter med å sette opp ærlige tall som reflekterer inntektene dine, minimum månedlige gjeldsbetalinger, penger tilgjengelig for egenandel og kredittscore. Ta tallene dine og finn en online kalkulator designet for å komme opp med hvor stort boliglån du har råd til. Du må oppgi din inntekt, månedlige gjeldsbetalinger, estimert eiendomsskatt, boligeiendoms forsikring og boligforeningsavgift. Svar 5-6 spørsmål og kalkulatoren vil spytte ut et tall som bør være rimelig nær hvor mye lån du har råd til. Når du har fått et anslag på hvor mye du kan lån, kan du starte jakten på drømmehuset.

Hvor mye egenkaptial trenger jeg?

Egenkapital er en sentral del i boliglånet, og bankene stiller større og større krav til størrelsen på egenkapital. Dette varierer dog fra bank til bank, og derfor er det viktig å sammenligne tilbud fra flere aktører. Det synes åpenbart at jo større egenkaptial, desto bedre er det – og med god grunn: Du som låntager reduserer mengden penger du må låne og dermed reduserer beløpet du må betale tilbake. Målet for de fleste kjøpere er å sette av 20% av kjøpesummen i egenkapital, noe som gir dem mange fordeler, for eksempel:

Hvordan søker jeg på et boliglån?

Søknadsprosessen rundt boliglån har blitt betydelig enklere enn tidligere, hvor du måtte fysisk møte opp i bank og argumentere for hvorfor du trengte lån til et nytt hus eller leilighet. Nå kan alt gjøres online på internett, og du starter med å oppgi grunnleggende opplysninger, som navn, nåværende adresse, husstandsinntekter og utgifter. I tillegg må du kunne dokumentere visse detaljer, som du kan scanne og sende inn som vedlegg:

Informasjonen sendes til aktuelle långivere, som bestemmer risikoen forbundet med å tilby deg et boliglån. De verifiserer informasjonen du har sendt inn og avgjør om du faktisk kvalifiserer for boliglånet du søker. De sjekker også kredittrapporter, ser på kredittscoren din, og hvor mye penger du har tilgjengelig for egenkapital. Denne prosessen tok tidligere opptil flere dager, men med dagens teknologiske løsninger så vil man ofte få tilbakemelding samme dag om man får tilbud om et boliglån. For at denne prosessen skal gå smidig, er det viktig at du dokumenterer og er ærlig på de forhold som er nevnt ovenfor.